Lägenhetspärm

Här hittar du information om saker du behöver känna till då du bor i Horisonten 1,

Stadgar

Energideklaration

Försäkring

Försäkring_villkor

Horisonten 1 har avtal med Tele2, detta grundpaket ingår i din avgift.

Inglasning av balkong
Kontakta Styrelsen för mer information

 

Hyra ut i andra hand

Att ha en bostadsrätt innebär att du äger en viss del av en bostadsrättsförening. Om du måste flytta ut tillfälligt kan du hyra ut bostaden i andra hand, förutsatt att din bostadsrättsförening godkänner detta.

Vad som gäller för andrahandsuthyrning är reglerat i bostadsrättsföreningens stadgar och i bostadsrättslagen. För att du som bostadsrättsinnehavare ska få hyra ut din bostad krävs det att du kan uppvisa skäl för uthyrningen. Med det sagt innebär det inte att alla skäl är godtagbara. Att köpa en lägenhet med avsikten att bara hyra ut den behöver inte godtas av bostadsrättsföreningen.

Giltiga skäl till att hyra ut en bostadsrätt

  • Du ska flytta ihop med din sambo för att testa att bo ihop
  • Du ska arbeta, studera, göra lumpen eller vårda en anhörig på annan ort (som du inte enkelt kan pendla till)
  • Du är sjuk
  • Du ska hyra ut till egna barn
  • Du ska hyra ut till närstående
  • Du har svårt att få din bostad såld på grund av marknadsläget

Om du ska hyra ut av dessa skäl bör bostadsrättsföreningen godkänna din uthyrning. Dessutom kan bostadsrättsföreningen tillåta fler anledningar till uthyrning. I så fall ska dessa stå utskrivna i bostadsrättsföreningens stadgar.

Blankett andrahandsansokan  Ansök om att få hyra ut lägenheten i andra hand

Kapitaltillskott  

Avdrag för kapitaltillskott vid försäljning av bostadsrätt

För Horisonten 1 är det SBC som hanterar uppgiften. SBC är det företag som hanterar administration för Horisonten1.

Som ägare av en bostadsrätt är du med och betalar för bostadsrättsföreningens räntor och amorteringar när du betalar din månadsavgift. För ränteinbetalningarna får varken föreningen eller du som bostadsrättsägare någon avdragsrätt.

Men lägenhetens procentuella andel av amorteringarna utgör ditt kapitaltillskott, och det har du rätt att göra avdrag för från eventuell vinst när du säljer din bostadsrättslägenhet.

Gällande kontrolluppgift vid försäljning så gör SBC gör detta med automatik och kontrolluppgiften skickas direkt från SBC till respektive i slutet av januari oavsett när man sålt under föregående år.

Det är SBCs (hanterar föreningens administration) uppgift att upplysa om köpesumma, försäljningssumma och kapitaltillskott på din kontrolluppgift inför deklarationen av det skälet att Skatteverket saknar uppgifter om hur stora kapitalskotten är.

När du har sålt lägenheten ska SBC (hanterar föreningens administration) redovisa storleken på kapitaltillskotten i den kontrolluppgift som skickas ut till dig som bostadsrättsinnehavare. Om SBC inte informerat om kapitaltillskottet i kontrolluppgiften måste du ändå själv redovisa det för Skatteverket.

Blankett ansökan ombyggnad lgh  – Ombyggnad av lägenhet behöver du diskutera med styrelsen

Termostat reglering  Elementen i Horisonten 1, läs här hur dessa fungerar

Brf Horisonten Kallebäck_Trivselregler    – för att vi alla ska trivas i huset

Hyra garageplats    

Sophantering – Var rädda om vår miljö, hjälp till att göra rätt.
Vi har i dec. 2017 utfört en förändring i soprummet, det finns nu två kärl för plast, två kärl för papper/ mjölkkartonger etc.
1 kärl för tidningar- här får man inte lägga kuvert eftersom de innehåller lim och förstör återvinningen. Tre kärl för matavfall – här får absolut inga plastpåsar åka med – detta orsakar extra kostnader, vilket i förlängningen kan leda till höjda hyror.
2 kärl för ”övrigt” – men läs på informationen om vad som får slängas här.
1 kärl för papperskartonger som består av wellpapp (ex. pizzakartonger sorteras i kärl för papper, ej wellpapp). Tänk på att vika ihop dina wellpappkartonger.
Matavfall+skylt
Wellpapp