About

HORISONTEN 1 ,

Bostadsrättsförening Smörgatan 104, Kallebäck Göteborg

Om Kallebäck

 

 

Kallebäck är en lugn och trivsam del i Göteborg. På 60-talet när en del av husen i Kallebäck byggdes upplevdes området som väldigt ocentralt. 50 år senare (nutid) så upplevs Kallebäck mer som en del av de centrala delarna. Trots närheten till två motorvägar så känns området mer som en grön oas, här finns fina stigar och stora härliga gamla träd. Närheten till Delsjöområdet är nog det som Kallebäcksborna uppskattar mest.

 

Fem saker om Kallebäck

 

1. Kapp-Ahl startade i Kallebäck

 

Den första Kappahl-butiken öppnades våren 1953 i en källarlokal på Omvägen i Kallebäck i Göteborg. Grundaren Per-Olof Ahls affärsidé byggde på att ge alla kvinnor möjlighet att gå välklädda till ett överkomligt pris. Genom låga priser och höga volymer fick verksamheten stor uppmärksamhet bland allmänheten och hotades med bojkott av den övriga branschen. Nyckelvarugruppen var kappan och inledningsvis såldes drygt 400 kappor varje dag.

Firma BMA-modeller var det ursprungliga namnet på företaget. En journalist, det lär ha varit Bengt Bedrup, gav tidigt Per Olof Ahl smeknamnet ”Kapp-Ahl” i sina tidningsartiklar om verksamheten. Det dröjde inte länge innan företaget antog det nya namnet. Ett år efter starten, 1954, omsatte Kappahl 4,5 miljoner kronor.

 

2. Vad står det på Wikipedia om Kallebäck? Klicka på länken!

 

3. När heten till Delsjöns naturreservat och Skatås motionscenter

På gångavstånd till Kallebäck finns Delsjön med dess fantastiska möjlighet till naturupplevelse.

Närhet till golfbanan och dess restaurang, men även en kaffestuga nära Delsjön om man vill kombinera promenaden med en fika eller mat.

 

4. Bosättning med gamla anor.

Runt i Kallebäck finns nu en del skyltar uppsatta som berättar om bebyggelsen från förr.

 

5. Karls Källa

När du tar en promenad till delsjön så finns Karls Källa när du har passerat viadukten under motorvägen (Väg 40).

Ett vattenhål som fick förse centrala Göteborg med vatten. Det byggdes en ränna av trä hela vägen ner till Kungsportsplatsen.

 

Lördagen den 17 november 1787 invigde Gustav III vattenledningen från källan in till Göteborg, bestående av urholkade och nergrävda trästockar av asp, fur och ek. Ledningen gick den 4,8 kilometer långa sträckan till en rundbyggd vattencistern av trä med en provisorisk fontän vid Kungsporten (nära nuvarande Paddanbåtarnas terminal) där göteborgarna kunde hämta sitt dricksvatten. Fontänen ritades av stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg, och snickeriarbetet utfördes av mäster Sven Brandin, vidare snidades urnan av bildhuggare Thunström och de sju maskaronerna i brons skapades av den italienske skulptören Giocchino Frulli.[4]

 

Två dagar senare, den 19 november, släpptes vattnet på så att det kunde "springa utur sin fontaine under fröjderop, just i detsamma som klockorna i tornen slogo sju."

- See more at: http://horisontenkalleback1.bostadsratterna.se/om-kalleback#sthash.bJr6UTJY.dpuf

Adress

Smörgatan 104, 41276 Göteborg

 

info@horisonten1.se